20 dec. 2008

Kanelbullar

Kanelbullar

125 g smör
5 dl lättmjölk
50 g jäst
1-1½ dl socker
½ tsk salt
13-15 dl vetemjöl

Fyllning:
50 g smör
1 dl socker
1-2 msk kanel el mer!

Pensling:
1 uppvispat ägg sam 2 tsk vatten

Garnering: pärlsocker

1. Smält matfett i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.

2. Finfördela jästen i en degskål. Häll på det smälta smöret och mjölken och rör om tills jästen har lösts sig.

3. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl. Lite mjöl sparas till utbakningen.

4. Arbeta degen i 4 min tills den är smidig och släpper degskålen.

5. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

6. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar som kavlas ut till två avlånga kakor.

7. Fyllning: bred på smöret, strö på sockret och kanelen. rulla ihop eller viköver degen beroende på utseendet på bullarna.

8. Låt bullarna jäsai sina formar övertäckta på plåt i 40 min.

9. Pensla och garnera.

10. Grädda bullarna i ugn 6-8 min i 250 grader.

11. Låt bullarna svalna på galler, under bakduk.

8 dec. 2008

Lussekatter


Lussekatter 30-60st

Ingredienser
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella
1 g saffran
1,5 dl socker
1 tsk salt
18 dl vetemjöl
ägg till pensling
russin

Tillagning:
Smält smöret, tillsätt mjölken och saffranet (spar lite mjölk till att lösaupp jästen i). Låt blandningen bli fingervarm.
Lös upp jästen i lite av mjölken och blanda samtliga ingredienser i en bunke eller hushållsassistent,men spara en del av mjölet till utbakningen.
Arbeta degensmidig och låt den jäsa övertäckt ca 40 minuter.
Ta upp degen på ett bakbord och knåda igenom den ordentligt. Forma fi na lussekatter.
Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och tryck i några russin. Låt jäsa till dubbel storlek, det tar ca 20-30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Penslade färdigjästa lussekatterna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt iugnen i 5-10 minuter. Låt svalna på galler.

Länk http://www.sth.vi-butikerna.se

God Fläskfile med sås

God Fläskfile med sås
1 fläskfile
pepppar
1 burk Creme fraich med smak av Kantarell och konjak
2 dl grädde
2 tsk soja
ca ½ dl persilja
100-200 g gorgonzola

Putsa fläskfilen. Stek hela fläskfilen i stekpanna så att den får en fin färg, peppra. Skiva den därefter i skivor och lägg i smord form. Smula över gorgonzolan. Blanda creme fraiche, grädde, soja och persilja i en bunke och häll sedan över köttet. Stek i ugn på 200 grader i ca 20 min.
Servera med klyftpotatis och sallad.