28 sep. 2009

Godaste Äppelkakan

3 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
75g smör
1 dl vatten
3 dl mjöl

4-5 äpplen
Önskad mängd kanel

Skala och skiva äpplena. Smörj och bröa en form, gärna med löstagbar kant. Sätt ugnen på 175°C.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver. Tillsätt vetemjölet och kör försiktigt med elvispen.

Smält smöret och häll i vatten och låt koka upp. Häll sedan i vätskan och vispa till en jämn smet. Så fort smeten är jämn så häll smeten i formen och strö ut äpplen och kanel, ställ direkt in den i ugnen. Det är viktigt att man är snabb eftersom värmen gör att bakpulvrets effekt startas.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 45 minuter.
Låt kakan svalna i formen en liten stund. Stjälp sedan upp den. Låt kakan kallna under formen.

Äppelmos

Gjorde äppelmos härom veckan och det blev lite dokumentaion... Röda äpplen = rosa äppelmos




Enkel korvstroganoff



300g Kryddig korv med hög kötthalt (rekommenderar munzerts choritzo korv 95% kötthalt, finns på Willys)
1 hackad gul lök
1 pkt lätt creme fraiche
½ dl chilisås
4 tsk hackad dill

Skiva korven i lämpliga bitar och bryn tillsammans med löken. Tillsätt creme fraiche  och chilisås och låt puttra ett par minuter. Rör i dillen och servera med ris.

Kyckling i citronsås


2 st kycklingfiléer, hackade
4 dl mjölk

2 msk vetemjöl
2 msk smör
½ pressad citron
4 tsk hackad färsk dill
1 msk hönsfond
2 krm citronpeppar


Smält smör i en kastrull, vispa i mjölet, häll på mjölken och låt koka ihop. Hacka kycklingen i små bitar, tillsätt den och låt puttra. Smaka av med citonsaft, dill och kryddornär kycklingen är färdigkokt.

Fiskgratäng med kaviar


ca 700g vit fisk
3-5 krm salt
2 krm citronpeppar
5 msk mildrökt kaviar
2½ dl mellangrädde
2 dl purjolök i strimlor
2 msk kapris

Dela fisken i portionsbitar, är kanterna på fisken smalare så vik in dem så att fisken blir jämntjock.
Lägg fisken i en smord ugnsform. Krydda med salt och citronpeppar.
Vispa kaviar och grädde. Blanda i purjolök och kapris. Häll blandningen över fisken.
Gratinera i mitten av ugnen ca 20 min på 200 grader. Servera med potatis.

16 sep. 2009

Lasagne

Ca 10 lasagneplattor, gärna fullkorn.

Köttfärssås
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400g nötfärs
400g krossade tomater
1-2 msk kalvfond
1 tsk timjan
½ tsk salt
chilipeppar
svartpeppar
2 msk johnnys sötstarka senap
½ tsk curry

Skala och hacka löken. Fräs löken och färsen under omrörning. Tillsätt krossade tomater, fond och kryddor. Låt puttra medan du gör ostsåsen. Tillsätt eventuellt liten vatten om det behövs. Smaka av och krydda ytterligare om det behövs.

Ostsås
ca 2 msk smör eller margarin
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
salt, vitpeppar
2-3 dl riven ost

Rör ut mjölet i det smälta smöret. Tillsätt lite mjölk och vispa så att det inte är några klumpar, tillsätt resten av mjölken. Koka upp under omrörning och koka i 3-5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Rör i osten.

Bred ut hälften av ostsåsen i en smord ugnssäker form. Varva plattorna i tre lager med köttfärssåsen i de två mellanlagren. Bred ut resten av ostsåsen överst. Strö över resten av osten.

Gratinera mitt i ugn, varm lasagne i 225 grader 15-20 min. Kall lasagne (om man förberett t ex dagen innan) i 200 grader ca 30 min.

Rågad Ugnspannkaka

8 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1½ dl råsikt
½ tsk salt
4 ägg
25g smör

Vispa mjölk, mjöl och salt i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget och vispa till en jämn smet.
Bryn smöret i en långpanna i ugnen. Häll på smetet och grädda i 30-45 min på 225 grader.

Dumle kladdkaka

100g smör
1 påse dumlekolor
2 ägg
3 dl socker
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt


Smält smör och dumlekolor.
Vispa ägg och socker. Rör i vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt till en jämn smet. Häll i smörblandnigen.
Grädda i ugn på 175 grader i 20 min.

12 sep. 2009

Snabb bröd

Ett enkelt och nyttigt bröd!

4 dl rågsikt
2 dl siktat dinkelmjöl
1 dl rågflingor
1 dl hasselnötter
2 tsk bikabonat
1½ tsk brödkrydda ( t ex fänkål)
2 tsk salt
1 dl torkade tranbär eller blåbär (russin går bra med)
1 dl naturell keso
4 dl naturell lätt yoghurt
1 msk olja

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt bär, keso och yoghurt. Rör snabbt i hop till en jämn smet.
Häll upp i en smord avlång brödform.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 1 timme.

Det går även bra att göra av 1 liter yoghurt och grädda i en ugnsplåt.

7 sep. 2009

Irish Coffee


6 cl irländsk whiskey
kaffe
1 tsk farinsocker eller råsocker
lättvispad grädde

Häll socker i ett vinglas och slå på whiskey.
Fyll upp till 3/4 med varmt kaffe och häll försiktigt grädde på toppen.

(Ersätter du den irländska whiskeyn med skotsk kallas det i stället för Gaelic Coffee)

Porterstek


ca 1 1/4 kg benfritt nötkött av bog, högrev eller fransyska. (själv använde jag en älgstek, vilket funkade jättebra).
Bind köttet om det behövs.

Kokspad
3-4 dl porter eller mörkt öl
1-2 dl outspädd svartvinbärssaft
3/4 dl soja
6-7 torkade enbär
6-8 vit- eller svartpepparkorn
2 tsk timjan
2 skivade gula lökar
3 köttbuljongtärningar

Mät upp allt till kokspadet i en gryta så att köttet ligger trångt. Koka upp spadet. Lägg i köttet och låt det sjuda under lock på svag värme i ca 1½ timme. Vänd på köttet några gånger under tiden, eftersom det inte blir täckt av kokspadet.
Prova med sticka om köttet känns mört, då är det klart. Med termometer ska köttet vara 75 grader. 
Ta grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet i 20 min. Skär köttet i tunna skivor.

Sås
7 dl silat kokspad + vatten
4 msk vetemjöl
1½ dl grädde

Sila och mät upp kokspadet. Späd med vatten och häll allt i en kastrull.
Vispa ut mjölet i grädden till en jämn redning. Rör ned och koka upp under omrörning, låt koka i 3-5 min.
Smaka av och krydda efter smak.
Servera köttet varmt eller kallt.

Tomatsallad


2 tomater
½-1 gul eller röd lök
2 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
½ tsk svartpeppar
½ tsk salt
½ tsk socker eller honung
vitlökspulver
provencaliska örter (frysta)

Hacka eller skiva tomater och lök i en skål. Blanda olja vinäger och kryddor, häll blandningen över tomaterna och löken och blanda runt. Låt gärna stå ett par timmar så att det drar åt sig.

Enkel Pizza


Pizza kit
3-4 champinjoner
1 tomat
1 pkt feta ost
hårdost
oregano
lufttorkad skinka
ruccola

Skölj och skiva tomater och champinjoner som sedan strös över pizzadegen. Tärna fetaost och skiva ost som fördelas över pizzan. Krydda med oregano. Grädda i ugn ca 15-20 min på 220 grader.
Ta ut pizzan och lägg på lufttorkad skinka och ruccola vid servering.

6 sep. 2009

Risröra med bacon


4 port.




Riset
4 port jasminris
½ msk curry
½ tsk salt
½ msk grönsaksfond
lite gurkmeja


Koka jasminris tillsammans med övriga ingredienser.




1 pkt bacon
1-2 morötter strimlade
3-4 cm purjolök
1 paprika
1 färsk broccoli (gissar på ca 200g)
1-2 tomater
1 krm svartpeppar
1 tsk chilipulver
1 msk paprikapulver


Koka broccolin ett par minuter så den blir lite mjukare. Stek bacon tillsammans med morötterna så att de blir mjuka. Skölj och hacka lök, paprika och tomat som sedan blandas med bacon och morötter, krydda efter smak. Blanda i broccolin. Rör sedan i riset till en enda röra. Servera med sweet chili sås eller chili sås.




Italiensk kycklingpasta


4 port

ca 300g pasta
250g fryst bladspenat alt. 150g färsk
2-3st kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
6-8 soltorkade tomater
½ tsk salt
½-1 msk hönsfond
1 krm svartpeppar
2½ dl matlagnigsgrädde

Tina den frysta spenaten och krama ur vattnet. Skär kycklingen i bitar. Skala och hacka vitlöken. Grovstrimla tomater och spenat. Bryn kycklingen i smör i en stekpanna. krydda med salt och peppar. Rör i vitlök, tomater, spenat, grädde och hönsfond. Låt det koka ihop ett par minuter. Koka pastan. Servera såsen med pastan.

1 sep. 2009

Drottningssylt




ca 2 burkar
500g blåbär (ca 1liter)
500g Hallon
ca 500g strösocker
1 krm natriumbensoat

Koka upp bären med sockret och låt sjuda i ca 10 min. Rör ut natriumbensoat i lite av sylten i ett glas el liknande, rör ut i sylten igen. Rör om och låt sjuda ett par minuter. Skumma av. Häll upp sylten i varma burkar (så fullt som möjligt). Ställ burkarna upp och ner så att luften i burkarna pyser ut och det blir ett vakuum. Natriumbensoat hindrar att bären jäser.

Potatis och skinkgratäng nr 2


ca 8 st medelstora potatisar,
1-2 st gula lökar
Ca 300 g rökt skinka
½-1tsk salt
1 krm svartpeppar
½ tsk timjan
½ tsk pizzakrydda
2 dl créme fraiche
1 dl mjölk
1 msk kalvfond
ev 1 ägg
ost

Sätt ugnen på 225º.
Skala potatis och lök. Skär potatisen i strimlor. Skiva löken. Skär skinkan i strimlor. Varva potatis, lök, skinka, salt och svartpeppar i en smord ugnssäker form. Översta lagret ska vara potatis. Blanda créme fraiche, mjölk,fond, ev ägg och övriga kryddor. Häll blandningen över potatisen. Grädda i ugnen i ca 20 minuter, ta ut formen och strö över ost. Grädda ytterligare i ca 25 minuter tills potatisen är mjuk.