8 nov. 2012

Farmors goda syltkakor

Klassiska syltkakor! Bland det godaste sorterna i mitt tycke.
Jag valde att göra med hjortronsylt, lite tråkig färg men ack så goda!

ca 15 st
125g rumsvarmt smör
3/4 dl socker
2 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
Valfri sylt

Rör smör och socker pösigt.
Tillsätt vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver.
Arbeta samman degen. Rulla till kulor och tryck till i mitten så det blir en grop och lägg i formar.
Klicka i sylten i groparna.
Grädda i ugn på 200 grader i 12-15 min.

6 nov. 2012

Veckosallad

Denna sallad heter veckosallad för att man kan försvara den i kyl i 1 vecka utan att den blir dålig. Den blir snarare godare.
Det går att variera ingredienserna efter smak och tycke, men jag brukar göra såhär på ett ungefär;

1/4 vitkål
2-3 morötter
5 cm purjolök
1-2 paprikor
4 msk olja
3 msk vitvinsvinäger
1 tsk honung (lite osäker på denna mängd)
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
Italiensk salladskrydda eller persilade efter smak.

Riv vitkål och morötter, hacka och strimla paprika och purjolök. Blanda runt.
Blanda olja, vinäger och kryddor i en kastrull och koka upp. Häll över salladen, blanda väl.

2 nov. 2012

Kokosklädd banankaka

2 övermogna bananer
50g smör
2 st ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
0,5 dl mjölk

Smält smöret och ställ åt sidan. Smöra och "bröa" en rund form med kokos.
Vispa ägg och socker.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kanel i en egen bunke. Rör ned i smeten.
Tillsätt smör, mosade bananer och mjölk i smeten och rör om. Häll smeten formen.
Grädda i ugn ca 30 min på 175 grader.